Forum Dyskusyjne - Black Team

Strona Główna
Grupy
Szukaj

Przekazanie forum

Przeka?e administracje forum w dobre r?ce. O szczego?y prosz? pisa? na maila kidman[at]kidman.pl

Dlaczego warto się  Zarejestrować  na naszym Forum ?

Rejestrując konto na Forum Black Team otrzymujesz min:
- Możliwość edycji własnych wiadomości na Forum - Pełny dostęp do shoutbox'a
- Dostęp do prywatnego Albumu zdjęć- Alias pocztowy twojaksywka[@]team.org.pl ( Ilość ograniczona)
- Możliwość udziału w konkursach i ankietach
Przejdź do formularza rejestracyjnego

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak rzuci? palenie ?
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 2006-11-17, 23:49   Jak rzuci? palenie ?

Mo?e kto? ju? kiedy? probowa? ? Mo?e kto? ma jakie? sprawdzone sposoby na nie palenie i nie my?lenie o paleniu, na zmiany jakie cz?owiek ma kiedy nie pali (np mnie szlak jasny trafia i krew nag?a zalewa i nikt nie mo?e zemn? wytrzyma? bo si? robie b. agresywny i nic mi si? nie podoba . Zaczn? od gum nikoret po które udam si? ju? jutro, silna wola to nie skutkuje :D ... piszcie i pomó?cie ...

.... nie pal?cy od 6 dni KIDMAN
Ostatnio zmieniony przez KiDMaN 2007-09-02, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  

#jankow
Active Team

Wysłany: 2006-11-18, 00:18   

Niedawno mia?em ten sam problem , ale ju? go rozwi?za?em z pozytywnym skutkiem , Nie wiem czy pomog? ci jakie? gumy czy plasterki , ja nie u?ywa?em i jako? si? oduczy?em mo?e jest to po cz??ci zas?uga mojej kobiety która poprosi?a mnie abym spróbowa? ( bez presji ) a mo?e tez fakt tego i? tam gdzie b?d? za kilkana?cie dni mieszka? paczka papierosów kosztuje i to du?o . Mo?e to jest dobry sposób aby ludzie przestali si? tru? paczka fajek za 20 -30 z? i ju? wi?kszo?? palaczy postara si? rzuci?. Powiem ci tak nie ma sprawdzonej recepty po prostu musisz chcie? , a tabletkami czy plasterkami mo?esz sobie pomóc jak nie dajesz rady . ?ycz? powodzenia w zwalczaniu na?ogu :D

+Seveera
Moderator

Wysłany: 2006-11-18, 12:08   

Cze?? KiD skoro rzucasz palenie powiem ci, ?e w necie jest od groma stron z poradami, jedn? podaj? tutaj
Kod:
http://www.rzuceniepalenia.pl/sposoby.html
, na tej wypowiada?o si? kilku ju? teraz by?ych palaczy, maj? ciekawe propozycje.

No i wklejam Ci porady pewnej pani psycholog, mam nadziej?, ?e w czym? ci to pomo?e

Przed podj?ciem decyzji

1. Nigdy nie powiniene? zak?ada?, ?e mo?esz rzuci? palenie kiedy zechcesz. Najlepiej ju? na wst?pie u?wiadomi? sobie, ?e nie jest to ?atwa decyzja, ale przy odpowiednim zaanga?owaniu jest mo?liwy sukces. Ten sposób interpretacji problemu zrywania z na?ogiem stanowi swoisty parasol ochronny dla Twojej samooceny. Wówczas przypadkowe zapalenie papierosa np. w sytuacji g??bokiego stresu, nie wzbudzi w Tobie a? tak wielkich w?tpliwo?ci co do si?y Twojego charakteru, aby podwa?y? raz podj?t? decyzj?. Nale?y wiedzie?, ?e wi?kszo?? palaczy skutecznie przesta?a pali? dopiero po kilku próbach.
2. Przed nadej?ciem dnia, w którym chcesz wypali? ostatniego papierosa (dnia zero), postaraj sie wnikliwie obserwowa? samego siebie. Pozwoli ci to okre?li? w jakich sytuacjach si?gasz po papierosy, jak si? wówczas czujesz, czym si? zajmujesz w danym momencie. Rób to a? do chwili, kiedy nabierzesz przekonania, ?e ju? wiesz dlaczego i w jakich sytuacjach najcz??ciej palisz.
3. Po takim okresie wnikliwej samoobserwacji spróbuj podsumowa? - najlepiej w formie pisemnej - dlaczego, w jakich sytuacjach i w czyim towarzystwie zazwyczaj to robisz oraz zastanowi? si?, jak w inny sposób zaspokoi? swoje potrzeby.
4. Kolejnym krokiem na drodze do rzucenia palenia jest okre?lenie powodów tej decyzji. Wa?ne jest aby? mia? ?wiadomo?? motywów rzucenia palenia. We? pod uwag? swoje zdrowie i zdrowie swojej rodziny, ekonomiczne koszty palenia, zastanów si? czy pal?c tyto? nie sprawiasz przykro?ci bliskim Ci osobom, czy nie zwracaj? Ci one uwagi na nieprzyjemy zapach Twoich ubra? i widok po?ó?k?ych palców. Po sporz?dzeniu dok?adnej listy powodów, staraj si? jak najcz??ciej czyta? j? dok?adnie i wnikliwie. Pomo?e ci to zrozumie? jak wa?na jest to dla ciebie decyzja.
5. Nie opró?niaj popielniczek z papierosów. Dzi?ki temu b?dziesz mia? wyra?ny obraz swojego na?ogu- pozwoli ci to zorientowa? si?, ile papierosów wypalasz w ci?gu dnia i jak nieprzyjemny jest widok i zapach niedopa?ków papierosów.
Nie gromad? papierosów. Kolejn? paczk? papierosów kupuj dopiero wtedy, kiedy nie b?dziesz mia? co pali?. Nigdy nie kupuj papierosów w kartonach.

Przed nadej?ciem dnia zero

1. Wydziel dla siebie ustronne miejsce do palenia. Je?li lubisz pali? w obecno?ci innych, staraj si? pali? papierosy sam, je?li wolisz pali? w samotno?ci, szukaj obecno?ci innych osób, w szczególno?ci niepal?cych.
2. Nigdy nie pal, siedz?c wygodnie w fotelu czytajac ksi??k? lub ogl?daj?c telewizj?.
Staraj si? nie pali? po sutym posi?ku lub kiedy pijesz kaw? lub alkohol.
3. Przygotuj list? przedmiotów, które kupi?bys maj?c dodatkowe pieni?dze. Oblicz, ile pieni?dzy musia?by? wyda? na ka?de z nich i ile wydajesz na papierosy. Wówczas zastanów si?, które z upragnionych przedmiotów chcia?by? kupi? w pierwszej kolejno?ci i czy Ci? b?dzie na to sta? ju? po kilku tygodniach oszcz?dzania, je?li rzucisz palenie. Starannie wybierz dzie?, kiedy chcia?by? rzuci? palenie.
4. Porozmawiaj ze swoj? rodzin? i przyjació?mi o podj?tej decyzji. Wówczas b?d? mogli przyj?? ci z pomoc? w trudnych chwilach, które niew?tpliwie b?dziesz prze?ywa?. Powiedz im, ?e zdecydowa?e? si? przesta? pali? i kiedy masz zamiar to zrobi?. Przedstaw im w miar? szczegó?owy plan swoich dzia?a? i przedyskutuj go z nimi. Za?ó? si? z przyjacielem, najlepiej w obecno?ci innych osób, ?e przestaniesz pali? w okre?lonym dniu lub namów kogo?, aby zerwa? z na?ogiem razem z Tob?. Lepiej to zrobi? w formie deklaracji pisemnej.
5. Zdecyduj, czy zamierzasz rzuci? palenie radykalnie czy te? zamierzasz to osi?gn?? metod? ma?ych kroczków. Je?li wybierasz t? drug? metod?, do?u? wszelkich stara? by zredukowa? liczb? wypalanych papierosów mo?liwie szybko- najlepiej w ci?gu kilku dni. Gdy osi?gniesz ilo?? 4- 5 papierosów dziennie, spróbuj podj?? decyzj? o ca?kowitym wyeliminowaniu papierosów ze swojego ?ycia. Ca?y proces powinien trwa? nie d?u?ej ni? dwa tygodnie.

Kiedy nadejdzie dzie? zero

1. Zapewnij sobie wystarczaj?cy czas odpoczynku- ?pij co najmniej osiem godzin;
Pami?taj o porannej gimnastyce przy otwartym oknie;
2. We? od?wie?aj?cy prysznic, u?yj nowych ?rodków kosmetycznych;
3. Zjedz po?ywne, ale lekkie ?niadanie ;
4. Powiedz w pracy o swojej decyzji i popro? by cie nie cz?stowano papierosami;
5. Po pracy idz na spacer- postaraj sie wype?nic sobie czas po pracy;
6. Przez ca?y dzie? pij duzo wody mineralnej i soków;
7. Przygotuj sobie drobne kawa?ki warzyw, owoców czy gum? do ?ucia by zaj?c sobie r?ce i usta;
8. Wyrzu? wszystkie papierosy nagromadzone w domu i pracy, z widocznych miejsc usu? popielniczki, zapa?ki i zapalniczki;
9. Zadbaj o czyste i ?wie?e otoczenie w domu i pracy. Aby pozby? si? zapachu papierosów wyczy?? swoje ubrania, siedzenia w samochodzie, narzuty na fotele i kanapy w mieszkaniu. Regularnie wietrz pomieszczenia, w których bywasz najcz??ciej. Umie?? w nich kwiaty lub od?wie? je dezodorantem o delikatnym zapachu.

Pierwsze dni po zaprzestaniu palenia

1. W sytuacjach, w których zazwyczaj si?ga?e? po papierosy staraj si? mie? r?ce czym? zaj?te.
2. W ci?gu pierwszych dni po rzuceniu palenia staraj si? sp?dza? jak najwi?cej wolnego czasu w miejscach, gdzie palenie jest zabronione, np. bibliotekach, muzeach, domach handlowych.
3. Stosuj techniki relaksacji. Wdychaj i wydychaj powietrze powoli, licz?c do pi?ciu. Wykonuj proste ?wiczenia fizyczne, kontroluj?c przy tym prac? swojego serca i p?uc. Kup sobie ci?nieniomierz i dokonuj regularnych pomiarów ci?nienia.
4. W sytacjach nasilaj?cego si? g?odu nikotynowego zadzwo? do przyjaciela lub kogo?, kto niedawno rzuci? palenie i porozmawiaj z nim o tym, w jaki sposób móg?by? pokona? swoje s?abo?ci. B?d? pewien, ?e ju? po kilku lub kilkunastu minutach silna potrzeba zapalenia papierosa zmniejszy si? na tyle, aby? móg? sobie z tym na razie poradzi?. Spróbuj to sprawdzi? z zegarkiem w r?ku.
5. Przebywaj du?o na ?wie?ym powietrzu, uprawiaj gimnastyk?.
6. Rozmawiaj z rodzin?, przyjació?mi o swoich sukcesach i problemach na drodze do zerwania z na?ogiem.
7. Unikaj spotka? z osobami pal?cymi.
8. Je?li ostatecznie rzuci?e? palenie i masz dostatecznie du?o silnej woli, aby wytrwa? w swoim postanowieniu nie ryzykuj i nie pal okazjonalnie. Czasami grozi to powrotem do na?ogu.
9. Po rzuceniu palenia unikaj lub ogranicz - przynajmniej przez pierwszych 6 miesi?cy - spo?ycie wysokokalorycznych produktów ?ywno?ciowych, potraw i napojów, przede wszystkim mi?sa, w?dlin, t?uszczów zwierz?cych, cukru i produktów s?odzonych. W tym czasie nie pij du?o piwa oraz mocnej kawy i herbaty. Pij natomiast du?o wody mineralnej i soków owocowych. Staraj si? wprowadzi? do swojej codziennej diety wi?cej t?uszczów ro?linnych i potraw rybnych, jedz du?o ?wie?ych i soczystych owoców oraz surówek warzywnych. Nie pojadaj mi?dzy g?ównymi posilkami. B?d? pewien, ?e stosuj?c si? do tych zalece? i uprawiaj?c, cho?by w ograniczonym zakresie, ?wiczenia fizyczne nie przyb?dziesz zanadto na wadze po zaprzestaniu palenia.

red. Monika Rzeczkowska
psycholog

Zapraszam na moj? STRON? DOMOW?!

+agniecha_a
Moderator

Wysłany: 2006-11-18, 12:16   

Ehhh dobry watek zarzuciles ja postanowilam od dzisiaj nie palic i jak narazie to jeszcze nie zapalilam a powiem ze pierwszego zawsze palilam po przebudzeniu jestem z siebie dumne bo juz kilka dobrych godzin nie pale i to dla mnie jest sukces bo nigdy tak dlugo mi sie nie udalo... Co do tego jakie porady na rzucenie?? Nie ma w zasadze zadnych dobrych rad plasterki i inne pierdoly nie pomagaja ( przynajmniej w moim wypadku). Trza tego chciec i to bardzo bo inaczej nie ma szans rzucic

#jankow
Active Team

Wysłany: 2006-11-18, 12:44   

Seveera napisał/a:
8. Wyrzu? wszystkie papierosy nagromadzone w domu i pracy, z widocznych miejsc usu? popielniczki, zapa?ki i zapalniczki;

Ja tam nic nie musia?em wyrzuca? , powiem tak fajki le?a?y na wierzchu nawet je ze sob? nosi?em heh dziwne nie i jako? mi si? uda?o , troszk? te porady pani psycholog s? nie trafione , mo?e po prostu nigdy nie pali?a , zgadzam si? natomiast z tob? Agnieszko , nie ma ?adnej magicznej recepty trzeba chcie? i ju?.

Gość

Wysłany: 2006-11-18, 17:44   

- pierwsze 3 dni nie mog?em pali? bo mia?em angin? ropna
- pó?niej stwierdzi?em ?e jak ju? tyle nie pale to mo?e warto rzuci?
- wywali?em wszystkie fajki jakie mia?em w domu
- du?o spa?em za dnia a wtedy nie my?la?em o papierosach

teraz najgorsze s? dla mnie godziny wieczorne kiedy zasiadam do komputerka jest cisza i zawsze wtedy pali?em sobie ... teraz jest ból i gdyby w moim pokoju by?y jakie? papierosy pewnie bym zapali? sobie jednego przed za?ni?ciem.

Niestety nie mam ?adnej motywacji jak Jankow, rzucam bo zawsze chcia?em a nigdy nie mia?em na to si?y to moja chyba ju? ósma próba. Zaraz sobie poczytam to co mi seveera da?a bo czuje ?e mo?e jak si? "naspeeduje" jakim? sposobem b?dzie mi ?atwiej bo jak na razie agresor mam na poziomie 11 na 10 i ci??ko zemn? wytrzyma?

FX za rady

#glencu
Active Team

Wysłany: 2006-11-18, 23:36   

Powiem wam, ?e mam ten sam problem.chcia?bym rzuci? palenie, ale jako? nie potrafie.Kiedy? rzuci?em na 2 tygodnie, ale znów zacz??em.Moim zdaniem do tego aby rzuci? wystarczy silna wola której mi brakuje niestety.

#Lu
Administrator

Wysłany: 2006-11-22, 20:02   

Hej KiD, i jak tam twoje wysi?ki? jeste? ju? w zaszczytnym gronie niepal?cych? :)

Gość

Wysłany: 2006-11-24, 00:37   

niestety Lu jeszcze nie. Nie pal? co prawda ju? 12 dzie? ale bardzo mnie ci?gnie do na?ogu ... walcz? dalej

@KiDMaN
Administrator

Wysłany: 2007-08-18, 16:46   

Po pól roku mo?na od?wie?y? ten temat
Otó? wcze?niej uda?o mi sie nie pali? oko?o 30 dni . Niestety nie uda?o mi sie rzuci?. Pewnego dnia dosta?em list który wzbudzi? we mnie taka agresj? ?e my?la?em ?e co? zdemoluje, wi?c postanowi?em jednego sobie zapali? to sie uspokoj?. Tak te? zrobi?em ... po paru godzinach stwierdza?em ?e nadal jestem zdenerwowany i znów sobie zapal? ... znów ... znów ... znów .. i tak niestety mi sie nie uda?o.

Powiem tak po 30 dniach nadal mnie strasznie kusi?o nadal chcia?o mi sie pali?, albo mo?e nie chcia?o mi sie ale pewien g?os mi mówi? " teraz jest pora na papierosa - zapal ! " a ja odp?dza?em te my?li i walczy?em z nimi.

Teraz ju? wiem jak sprawa wygl?da i jest mi ?atwiej, rzucam ponownie, na razie nie pale 6 dzie?, ale w?a?nie teraz zacznie sie dla mnie najgorsze gdy? ko?czy mi sie angina ( jak mam angin? to nie odpycha od papierosów ) i znów przyjd? g?osy mówi?ce zapal sobie...

Najgorsze s? dla mnie chwilowe bardzo silne ataki ch?ci zapalenia .. trwaj? oko?o 3 minut i praktycznie niszcz? mi umys?, ale po chwili znikaj?. Mam przed sob? jednego papierosa tu? przed monitorem, mog? w ka?dej chwili si?gn?? po niego, ale staram sie walczy? i w tych najgorszych chwilach my?le? ?e mi sie uda.

Dodatkowo dosta?em motywacje od mojej ?onki ... obieca?a ?e jak nie zapale przez 2 miesi?ce to te? rzuci palenie, wiec to te? du?o mi daje.

Jednak nie jest ?atwo, teraz nie produkuj? ju? takich papierosów jak 15 , 20 lat temu, teraz faszeruj? je jakimi? dodatkami aby cz?owiekowi by?o trudniej rzuci? a przez to nie p?aci? firm? tytoniowym pieni??ków, a przez ca?e ?ycie mo?na spokojnie przepali? nowy dom czy super mercedesa

Jeszcze par? zda? o dodatkach pomagaj?cych rzuci? palenie , czy kto? ich u?ywa? czy pomagaj? ?

Specjalista ds. Kreacji Stron WWW

+agniecha_a
Moderator

Wysłany: 2007-08-28, 12:08   

ja ci powiem tak nie udalo mi sie wtedy rzucic i teraz dopiero rzucilam bo tak yszlo ze nie moge palic ale ciagnie jak cholera. a wiem ze przez najblizszy rok nie bede palic bo to szkodzi nie tylko mi ale i mojemu bobasowi ktory jest we nie jeszcze. A co o dodatkach do rzucania to kiedys probowalam plastry ale one i tak nic nie pomagaja owszem jesli ktos pali 2-3 papierosy na dzien to pomoze ale nie jesli ktos pali paczk a nawet 2 ziennie w moim przypadku to plastry mnie tylko ograniczyly z paczki na pol dziennie wiec sam sobie odpowiedz czy pomaga os takiego

@KiDMaN
Administrator

Wysłany: 2007-08-29, 07:42   

niestety po raz kolejny pora?ka .. poleg?em po 12 dniach :(

+Quisto
Moderator

Wysłany: 2007-08-30, 13:36   

etam, nie poddawaj sie;) ja w Ciebie wierze ;)

@KiDMaN
Administrator

Wysłany: 2007-08-31, 20:18   

niestety ju? pale tydzie? i zapowiada sie na to ze kolejna próba b?dzie przy kolejnej anginie...

#Lu
Administrator

Wysłany: 2007-08-31, 21:03   

tak na przysz?o??, nei trzymaj fajek w domu jak rzucasz, a bynajmniej nie na widoku. Czasem ludzie rzucaj? bo s? zbyt leniwi ?eby i?? do sklepu..

Odpowiedz do tematu