|
Rysowanie - nauka i oszustwa :) |
| Autor |
Wiadomość |
#Urban Horn
Active Team

|
Wysłany: 2006-12-24, 13:46 Rysowanie - nauka i oszustwa :)
|
|
|
To jest dla tych co dopiero zaczynaja przygode z rysowaniem. Niestety bez tabletu i piorka radze nie podchodzic to tegi typu prac. Tutaj liczy sie dokladnosc ale to uczy rysowani, dobierania proporcji itp.
Przydaje sie nie tylko do nauki ale jesli chcemy skrobnac jakis element a pozniej dowolnie go przerabiac kolorowac.
Nie ma co ukrywac ta laske zrobilem uzywajac podladu z orygianlego zdjecia :)
1)Bierzemy fotke ktora chcemy naszkicowac.
2)Najlepszy pedzel to PEDZLE KALIGRAFICZNE. Maja ogromna zalete ze wygladaj realistycznie i w zaleznosci od sily nasicku piorka zmienia sie ich rozmiar i intensywnosc. Wiec swobodnie mozemy nimi cieniowac i robic delikatne jak i mocne linie.
3)I teraz jesli to poczatki to: tworzymy nowa warstwe.Najlepiej by bylo ich kilka. Ja zawsze dziele fotke na kila elementow. Pozwala to uniknac sytuacji gdzie zle cos narysujemy i musimy zaczynac od nowa. Poza tym jesl ichcemy dodac jakis efekt np.dla wlosow to nie bedzie on stosowany dla calej pracy tylko dla tej jednej warstwy. Teraz nie stosuje juz podstawek ale sam recznie robie tylko patrzac na gotowca. Z czasem kazdy do tego dojdzie.

4)Na poczatku delikatnie rysujemy dokladnie po konturach postaci czy innego elementu. Musimy pamietac uzywajac tabletu o sile nacisku. Tam gdzie sa np wlosy dajemy delikatniej. Zawsze mozna powielac warasty i eksperymentowac z kolorami.
Na koniec na osobnej warstwie robimy cienie. delikatnie zamazujemy zakryte elementy. W razie potrzeby kolorujemy cala prace i dodajemy tlo.
Efekt
 |
_________________ Jedyne co cz?owiek musi, to umrze?.
 |
|
|
|
|
Daria zgr
|
Wysłany: 2008-07-15, 19:53
|
|
|
| hmm interesujace i dobrze wykonane ja tez troche rysuje ale niestety narazie nie posiadam tabla a bardzo zaluje bo to swietna zabawa pewnie a masz wiecej swoich prac to chetnie oblukam...:) :D |
|
|
|
|
@KiDMaN
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-15, 23:27
|
|
|
| jak sądzęUrban Horn, nie odpowie :(, jego post jest z grudnia 2006, za czasów świetności tego forum .. niestety ekipa się bardzo skurczyła nie ma kto zakładać tematów pisać itp |
_________________ Grzegorz Kaim
Specjalista ds. Kreacji Stron WWW
|
|
|
|
|
Daria zgr
|
Wysłany: 2008-07-16, 09:39
|
|
|
| a szkoda bo troche interesuje sie grafika od kiedy mam photoshopa i duzo jesze nie wiem a chetnie bym czegos nowego sie dowiedziala na ten temat no ale trudno :) |
|
|
|
|
@KiDMaN
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-16, 22:22
|
|
|
| jak znajdę jakieś ciekawe tutoriale to podeśle linki bo często się z nimi stykam :) |
_________________ Grzegorz Kaim
Specjalista ds. Kreacji Stron WWW
|
|
|
|
|
Daria zgr
|
Wysłany: 2008-07-17, 08:59
|
|
|
| oik wielkie dzieki |
|
|
|
|
+agniecha_a
Moderator

|
Wysłany: 2008-07-17, 10:02
|
|
|
| sciagnelam sobie tego Adobe Photoshopa i zainstalowac nei umiem bo nei mam nueru seryjnego :/ wiem ze gdzies w necie mozna znalezc ale nei iwem gdziej i jak :/ |
|
|
|
|
Daria zgr
|
Wysłany: 2008-07-18, 04:06
|
|
|
| 1045-1209-6738-4668-7696-2783 i zycze milej zabawy bo jest przy czym ja kozystalam glownie na nauke ze stronki www.e-grafik.pl ale teraz szukam czegos nowego...:) |
|
|
|
|
+agniecha_a
Moderator

|
Wysłany: 2008-07-18, 09:30
|
|
|
| dzieki Daria ;) a jeszcze takie jedno pytanko :) wiesz skad moge spolszczenie sciagnac ?? |
|
|
|
|
Daria zgr
|
Wysłany: 2008-07-18, 18:13
|
|
|
| nie ma za co a co do spolszczenia to musisz wpisac spolszczenie do photoshopa i moze cos bedzie ale jeszcze sie popytam a jak bys cos chciala sobie cos porobic to na stronie e-grafik i innych sa turytoriale w wersji angielskiej i wszystko krok po kroku wyjasnione jeszcze sie odezwe...:)))))))) |
|
|
|
|
|
|