@KiDMaN
Administrator

|
Wysłany: 2007-11-04, 23:34 Najlepsza przegladarka dla developera html css
|
|
|
Od sporego czasu pracuje jako specjalista ds kreacji stron www. W mojej pracy codziennie tworze strony arkusze styli css itp.
Podczas mojej pacy natykam sie na problemy ze złą interpretacja kodu różnych przeglądarek ... 90% z tego to nieszczęsny Internet Explorer 6 , trochę mniej IE7 , od czasu do czasu zdarzy sie mały bug na operze najrzadziej zaś na firefoxie oraz przeglądarkach na silniku safari.
Cieszy mnie to iż Microsoft udostępnił internet explorer 7 bez sprawdzania legalności systemu i dzięki temu więcej ludzi używających IE6 ( obecnie wg statystyk 66.4% polskich użytkowników ) przejdzie na IE7.
Jednak dla mnie to nie ostateczny problem. Problem polega na tym iż nadal każda przeglądarka interpretuje kod na swój sposób co powoduje sporo problemów przy tworzeniu stron oraz pochłania więcej czasu.
Kolejną rzeczą jak mnie cieszy jest nadchodząca premiera opery 9.5 która przechodzi w 100% test kompatybilności z css 3 !
Jednak cóż z tego jeśli tworząc stronę chcę aby wyglądała ona identycznie na każdej przeglądarce to co da mi nowa opera cieszy jednak większość z tego nie będę mógł użyć ponieważ inne przeglądarki tego nie "złapią"
Jeśli chodzi o najlepszą przeglądarkę dla twórców stron www uważam że jest to
1) Opera 9.5
2) Safari 3.x
3) Firefox 3.x
4) Firefox 2.x
5) Opera 9.2x
6) IE7
7) IE6
Niestety pierwsze 3 miejsca to przeglądarki w wersji beta :(
Pod względem narzędzi developerskich dla twórców stron www Firefox bije na głowę wszystkie przeglądarki za nim stawiam IE który ma IE developer toolbar a na końcu operę która posiada jedynie Dooma.
W mojej pracy bez narzędzi które posiada firefox było by mi bardzo ciężko pracować. Miejmy nadzieję że opera wypuści nowe narzędzia a IE poprawi sie w interpretacji kodu xhtml oraz css 2.x i 3
Teraz pytanie do was
- Z jakimi problemami macie do czynienia pisząc strony www związane z przeglądarkami
- Czy przestrzegacie na standardy w3c i dlaczego
- Jakie są wasze przekonania do przeglądarek pod względem pisania stron www do przeglądarek i dlaczego
- Jakich narzędzi developerkich używacie
- Czy piszecie strony dla wszystkich przeglądarek
- Oraz wszystko co jeszcze z tematem związane
Zapraszam do dyskusji :)
PS; Zachęcam wszystkich użytkowników do zaktualizowania swoich przeglądarek na te lepsze.
IE7 | Kod: | | http://www.microsoft.com/poland/windows/downloads/ie/getitnow.mspx |
FIREFOX | Kod: | | http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/ |
OPERA
Wszystkie przeglądarki są polskie oraz NIE sprawdzają czy posiadasz nielegalne oprogramowanie. Więc jeśli ktoś ma to nie musi się obiawiać. Jednak prosił bym o zastanowienie się nad zalegalizowaniem swojego systemu. |
_________________ Grzegorz Kaim
Specjalista ds. Kreacji Stron WWW
|
|