Forum Dyskusyjne - Black Team

Strona Główna
Grupy
Szukaj

Przekazanie forum

Przeka?e administracje forum w dobre r?ce. O szczego?y prosz? pisa? na maila kidman[at]kidman.pl

Dlaczego warto się  Zarejestrować  na naszym Forum ?

Rejestrując konto na Forum Black Team otrzymujesz min:
- Możliwość edycji własnych wiadomości na Forum - Pełny dostęp do shoutbox'a
- Dostęp do prywatnego Albumu zdjęć- Alias pocztowy twojaksywka[@]team.org.pl ( Ilość ograniczona)
- Możliwość udziału w konkursach i ankietach
Przejdź do formularza rejestracyjnego

Poprzedni temat :: Następny temat
Najlepsza przegladarka dla developera html css
Autor Wiadomość
@KiDMaN
Administrator

Wysłany: 2007-11-04, 23:34   Najlepsza przegladarka dla developera html css

Od sporego czasu pracuje jako specjalista ds kreacji stron www. W mojej pracy codziennie tworze strony arkusze styli css itp.
Podczas mojej pacy natykam sie na problemy ze z?? interpretacja kodu ró?nych przegl?darek ... 90% z tego to nieszcz?sny Internet Explorer 6 , troch? mniej IE7 , od czasu do czasu zdarzy sie ma?y bug na operze najrzadziej za? na firefoxie oraz przegl?darkach na silniku safari.

Cieszy mnie to i? Microsoft udost?pni? internet explorer 7 bez sprawdzania legalno?ci systemu i dzi?ki temu wi?cej ludzi u?ywaj?cych IE6 ( obecnie wg statystyk 66.4% polskich u?ytkowników ) przejdzie na IE7.

Jednak dla mnie to nie ostateczny problem. Problem polega na tym i? nadal ka?da przegl?darka interpretuje kod na swój sposób co powoduje sporo problemów przy tworzeniu stron oraz poch?ania wi?cej czasu.

Kolejn? rzecz? jak mnie cieszy jest nadchodz?ca premiera opery 9.5 która przechodzi w 100% test kompatybilno?ci z css 3 !

Jednak có? z tego je?li tworz?c stron? chc? aby wygl?da?a ona identycznie na ka?dej przegl?darce to co da mi nowa opera cieszy jednak wi?kszo?? z tego nie b?d? móg? u?y? poniewa? inne przegl?darki tego nie "z?api?"

Je?li chodzi o najlepsz? przegl?dark? dla twórców stron www uwa?am ?e jest to
1) Opera 9.5
2) Safari 3.x
3) Firefox 3.x
4) Firefox 2.x
5) Opera 9.2x
6) IE7
7) IE6

Niestety pierwsze 3 miejsca to przegl?darki w wersji beta :(

Pod wzgl?dem narz?dzi developerskich dla twórców stron www Firefox bije na g?ow? wszystkie przegl?darki za nim stawiam IE który ma IE developer toolbar a na ko?cu oper? która posiada jedynie Dooma.

W mojej pracy bez narz?dzi które posiada firefox by?o by mi bardzo ci??ko pracowa?. Miejmy nadziej? ?e opera wypu?ci nowe narz?dzia a IE poprawi sie w interpretacji kodu xhtml oraz css 2.x i 3

Teraz pytanie do was
- Z jakimi problemami macie do czynienia pisz?c strony www zwi?zane z przegl?darkami
- Czy przestrzegacie na standardy w3c i dlaczego
- Jakie s? wasze przekonania do przegl?darek pod wzgl?dem pisania stron www do przegl?darek i dlaczego
- Jakich narz?dzi developerkich u?ywacie
- Czy piszecie strony dla wszystkich przegl?darek
- Oraz wszystko co jeszcze z tematem zwi?zane

Zapraszam do dyskusji :)

PS; Zach?cam wszystkich u?ytkowników do zaktualizowania swoich przegl?darek na te lepsze.

IE7
Kod:
http://www.microsoft.com/poland/windows/downloads/ie/getitnow.mspx

FIREFOX
Kod:
http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/

OPERA
Kod:
http://operapl.net/

Wszystkie przegl?darki s? polskie oraz NIE sprawdzaj? czy posiadasz nielegalne oprogramowanie. Wi?c je?li kto? ma to nie musi si? obiawia?. Jednak prosi? bym o zastanowienie si? nad zalegalizowaniem swojego systemu. :-)

Specjalista ds. Kreacji Stron WWW

@Svirus
Administrator

Wysłany: 2009-10-30, 16:57   

A co s?dzisz o Google Chrome? jak w niej z interpretacj? kodu?

@KiDMaN
Administrator

Wysłany: 2009-11-06, 13:15   

google chrome przechodzi test acid 3 w 100% oraz wszystkie znaczniki css3. Jest szybka i przyjazna. Jedynie co nie podoba mi si? w tej przegl?darce to licencja.

Specjalista ds. Kreacji Stron WWW

Odpowiedz do tematu