Forum Dyskusyjne - Black Team

Strona Główna
Grupy
Szukaj

Zmiany stołków

Nastąpiła zmiana uprawnień dla dwóch administratorów, niestety zdegradowałem ich do moda z powodu braku zainteresowania forum. Paku2005. Teraz twoja szansa.

Dlaczego warto się  Zarejestrować  na naszym Forum ?

Rejestrując konto na Forum Black Team otrzymujesz min:
- Możliwość edycji własnych wiadomości na Forum - Pełny dostęp do shoutbox'a
- Dostęp do prywatnego Albumu zdjęć- Alias pocztowy twojaksywka[@]team.org.pl ( Ilość ograniczona)
- Możliwość udziału w konkursach i ankietach
Przejdź do formularza rejestracyjnego

Poprzedni temat :: Następny temat
Google Chrome
Autor Wiadomość
@Lu
Administrator

Wysłany: 2008-09-21, 15:39   Google Chrome

Chrome atakuje, a jeśli nie chrome to google na pewno. Nie dalej jak tydzień temu chrome ujrzało światło dzienne. Na analizy odnośnie skoku popularności przyjdzie nam troche poczekać, bo analizy są zwykle pod koniec miesiąca, ale już widać małą różnicę.

Otóż na idg.pl ostatnio czytałem, że chrome identyfikuje się jako safari 3.1.x. A popularność tej wersji w ciągu TYGODNIA po premierze chroma skoczyła o ok 2,5%. Wątpliwe jednak jakoby nagle ludzie poinstalowali safari (notabene dziurawe jak szwajcarski ser). Stąd przypuszczenie, że ludzie nawet jeśli nie używają chrome to jednak ją testują.

Instalacja chrome jest bardzo wygodna, plik instalacyjny to jakieś 600KB, reszta zasysana w locie z sieci. Szybko łatwo i przyjemnie, a na koniec możliwość importu z firefox'a zakładek itd.

Pierwsze co rzuca się w oczy po uruchomieniu to szybkość. Rzeczywiście chrome zaskakuje szybkością. Nawet na moim zapchanym laptopie (ok 1 GB wolnego miejsca na dysku :P) start jest widocznie szybszy niż konkurencji. Podobnie wyświetlanie stron. I tu dochodzimy do pierwszego ALE. Chrome NIE blokuje reklam, nie ma nawet możliwości instalacji żadnego pluginu który by za to odpowiadał. Stąd mały powrót do przeszłości i zamykanie reklam X'em (tych które się da zamknąć).

Kolejnym utrapieniem użytkowników jest brak jakiegokolwiek systemu zarządzania zakładkami, można je tylko dodać ;p.

Bardzo ciekawie natomiast prezentują się karty (taby). Otóż, zgodnie z obietnicą można nimi rzucać, łączyć, rozłączyć, tworzyć z kart nowe okna itd. Ponadto zawieszenie jednej karty przez np. wadliwy plugin nie zabija całej przeglądarki, co niektórym (czasem mam otwartych 10+ kart) ułatwia życie. Niestety jednak nie można w żaden łatwy sposób wrócić do poprzednio zamkniętej karty.

Podsumowując CHROME:
+ piekielnie szybka
+ wygodne karty
+ przejrzysty interface
+ obsługa flash
+ zgodna ze standardami
+ ciekawy omnibox i downloader
+ tryb anonimowy
+ potężna reklama na stronie głównej google.pl
+ niezauważalne aktualizacje (jest informacja ale użytkownik nie odczuwa samego faktu że coś sie aktualizuje)
+ niskie spożycie procesora
- brak pluginów
- REKLAMY (a raczej brak opcji blokującej)
- wersja na razie tylko dla windows (sic!)
- brak możliwości zarządzania bookmarkami (ulubione)
- mało opcji konfiguracyjnych (dla tych co lubią grzebać)
- brak możliwości eksportu danych do innej przeglądarki gdyby chrome nam przestało odpowiadać

#Svirus
Active Team

Wysłany: 2008-11-14, 20:01   

Szybsza jest chyba jedna opera :P Używałem tej przeglądarki przed parę dni, naprawdę fajna ale u mnie przeważył sentyment do Firefoxa, dlatego wróciłem do niego :D Poza tym Chrom jest jeszcze w wersji beta więc trochę jest niebezpiecznie używać takiego oprogramowania ;/

Odpowiedz do tematu