|
|
Dlaczego warto się
Zarejestrować na naszym Forum ? |
Rejestrując konto
na Forum Black Team otrzymujesz
min:
|
- Możliwość edycji własnych
wiadomości na Forum -
Pełny dostęp do shoutbox'a
|
- Dostęp do prywatnego Albumu zdjęć- Alias pocztowy twojaksywka[@]team.org.pl ( Ilość ograniczona)
|
- Możliwość udziału w konkursach i ankietach
|
|
Przejdź do formularza rejestracyjnego
|
|
Watpliwo?ci teologiczne |
| Autor |
Wiadomość |
Gringo
|
Wysłany: 2008-07-07, 13:25 Watpliwo?ci teologiczne
|
|
|
Witam! To mój pierwszy temat, wi?c wypada?oby si? przywita?. Otó? jestem Gringo (co znaczy w krajach Ameryki ?aci?skiej - bia?y - przybysz z Europy lub USA). Ogólnie to taki ma?y podró?nik i Gringo w g?szczu szklanych wie?owców... Codziennie przedzieram sie przez kol?ce krzaczony cywilizacji by dotrze? do wioski spokoju...
Jako osoba wdr??ona w teologi? i wci?? studiuj?ca Pismo ?wi?te (cz?owiek uczy si? ca?e ?ycie) s?u?? wam pomoc? w celu wyja?nienia w?tpliwo?ci zwi?zanych z chrze?cija?stwem, dekretami Ko?cio?a Rzymskiego, encyklikami, ekumenizmem (dialog mi?dzyreligijny i mi?dzywyznaniowy) i podobnych spraw. Jestem do waszej dyspozycji. Wy zadajecie pytanie - ja b?d? stara? si? na nie odpowiedzie? i rozwia? wszelkie w?tpliwo?ci a tak?e (my?l?, ?e jak najrzadziej) usun?? niesmak...
Prosz? o numerowanie pyta?, by ?atwiej by?o nam sie porozumiewa?, bo z w?asnego do?wiadczenia wiem, ?e wp?ywa wiele kwestii do wyja?nienia. Jednak prosz? pami?ta?, ?e ma by? to pytanie niezbyt szeroko dyskusyjne i horyzontalne. Je?eli za? spodziewacie si? co do pytanie d?ugiej i wyczerpuj?cej dyskusji prosz? o za?o?enie nowego w?tku. Tak?e prosz? o cierpliwo??, bo staram si? odpowiada? wyczerpuj?co, ale tak?e zwi??le co wymaga czasu. ?adnego pytania nie omin?.
Je?eli kto? zacznie darzy? mnie kredytem zaufania, a pytanie b?dzie bardzo osobiste to mo?na skierowa? je na PW. Czekam z niecierpliwo?ci? na PYTANIE 1 |
|
|
|
|
+agniecha_a
Moderator

|
Wysłany: 2008-07-08, 21:30
|
|
|
no wiec ja zadam pytanie numer jeden.
dlaczego kosciol skrocil dekalog ?? |
|
|
|
|
@KiDMaN
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-09, 01:37
|
|
|
Hmm mo?e pomy?limy o nowym dziale pt. Ko?ció? i religie ... ;)
Pytanie DRUGIE
Co si? dzieje z dzie?mi które umar?y przed chrztem ?wi?tym ? gdzie trafiaj? ? , maj? przecie? grzech pierworodny .. wi?c do piek?a ? |
_________________ Grzegorz Kaim
Specjalista ds. Kreacji Stron WWW
|
|
|
|
|
Gringo
|
Wysłany: 2008-07-09, 09:09
|
|
|
Rozpoczn? od pytania nr. 2 - poniewa? odpowied? na nie jest krótsza, bardziej zwi?z?a i ?atwiejsza.
Dzieci, które umieraj? bez chrztu przeznaczone s? do Raju – do tego wniosku dosz?a Mi?dzynarodowa Komisja Teologiczna.
I my?l?, ?e to wszystko wyja?nia. Poprzedni dekret by? niepe?ny o sformu?owanie RAJ. G?oszono jednak, ?e dzieci dost?pi? zbawienia, lecz do czasu paruzji b?d? sprawowa? byt w Limbusie. Jednak zosta?o to szybko odrzucone i wykre?lone z nauk teologicznych, poniewa? dostrze?ono b??dy w interpretacji Pisma ?wi?tego.
Tak wi?c dziecko, które nie otrzyma pe?nej ?wiadomo?? i poczytalno?ci za pewnego rodzaju grzechy jest czyste.
1) A wi?c Dekalog Starotestamentalny ZOSTA? w pierwotnej formie uznawany do dzi?. Jedynie katolicka wersja katechetyczna skróci?a jego form? do znanych przez ciebie za pewne punktów. Rozpoczyna si? od prologu (Jam jest...), i pó?niej podzielono Dekalog na cz??ci w pryzmacie nauczania Jezusa Chrystusa i Nowotestamentalnych dekretów.
W za??czniku na dole posta ukazanie zgodno?ci St. Tes. Praw do Nowo Tes. Przykaza?.
Po drugie katechetyczna wersja jako CHRZE?CIJA?SKA musi odda? pryzmat podstaw Nowego prawa jakie ustanowi? Jezus Chrystus.
Za? najwi?ksze przykazanie brzmi:
B?dziesz mi?owa? Pana Boga swego ca?ym swoim sercem, ca?? swoj? dusz? i ca?ym swoim umys?em. To jest najwi?ksze i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: B?dziesz mi?owa? swego bli?niego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera si? ca?e Prawo i Prorocy. (Mt 22,37-40)
ZA??CZNIK:
Przykazanie (numeracja ?ydowska) Wersety w Nowym Testamencie
1. „Dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec...” (1Kor. 8:6).
2. „B?d?c wi?c z rodu Bo?ego, nie powinni?my s?dzi?, ?e Bóstwo jest podobne do z?ota albo do srebra, albo do kamienia, wytworu r?k i my?li cz?owieka.” (Dz. 17:29) „Wtedy Jezus odpowiedzia?: Odejd? precz, szatanie! Jest bowiem napisane: Ty b?dziesz sk?ada? ho?dy Panu, Bogu twemu, i tylko Jemu b?dziesz cze?? oddawa?.” (Mt. 4:10 t?um. ks. Romaniuka).
3. „Niech si? ?wi?ci imi? Twoje!” (Mt. 6:9).
4. „A zatem pozostaje odpoczynek szabatu dla ludu Bo?ego.” (Hbr. 4:9).
5. „Czcij ojca twego i matk?...” (Ef. 6:2).
6. „Ka?dy, kto nienawidzi swego brata, jest zabójc?, a wiecie, ?e ?aden zabójca nie nosi w sobie ?ycia wiecznego.” (1J. 3:15).
7. „We czci niech b?dzie ma??e?stwo pod ka?dym wzgl?dem i ?o?e nieskalane, gdy? rozpustników i cudzo?o?ników os?dzi Bóg.” (Hbr. 13:4).
8. „Z?odzieje... nie odziedzicz? królestwa Bo?ego.” (?k. 12:10).
9. „Dlatego odrzuciwszy k?amstwo: niech ka?dy z was mówi prawd? do bli?niego...” (Ef. 4:25).
10. „Zadajcie wi?c ?mier? temu, co jest przyziemne w /waszych/ cz?onkach: rozpu?cie, nieczysto?ci, lubie?no?ci, z?ej ??dzy i chciwo?ci, bo ona jest ba?wochwalstwem.” (Kol. 3:5). |
|
|
|
|
+agniecha_a
Moderator

|
Wysłany: 2008-07-09, 10:51
|
|
|
tak myslalam sobie w nocy bo mnie to zastanawia od dluzszego czasu ( moge zle sforuloac pytanie ale mam nadzieje ze sens zostanie odgadniety ;) )wiec pytanie numer 3
dlaczego kosciol ma obrazy i "portrety" osob swietych (wogole to skad wiedza jak wygladali ) skoro drugie przykazanie w Biblii brzmi
Nie bedziesz czynil zadnej rzezby, ani zadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemia. Nie bedziesz im oddawa? pok?onu i nie bedziesz im sluzyl, poniewaz Ja Jahwe, twoj Bog, jestem Bogiem zazdrosnym, ktory karze wystepek ojcow na synach do trzeciego i czwartego pokolenia wzgledem tych, ktorzy Mnie nienawidza. Okazuje zas laske az do tysiacznego pokolenia tym, ktorzy mnie miluja i strzega moich przykazan. |
|
|
|
|
Gringo
|
Wysłany: 2008-07-09, 22:48
|
|
|
Tak jak zreszt? w Starym Testamencie ca?ym, w szczególno?ci w Ksi?dze Wyj?cia nale?y wzi?? pod uwag? fakt i? obiektywne spojrzenie na stworzone prawa wymaga g??bi historyczno - etnicznego zrozumienia dziejów i kultury.
Jak wiemy Izraelici wyruszyli z EGIPTU, gdzie wielu bogów czczonych by?o pod postaci? pos?gów. Uwa?ano, ?e bogowie ci MIESZKAJ? w pos?gach znajduj?cych sie w tzw. SANKTUARIUM, czyli najwa?niejszej, i jednocze?nie najmniej dost?pnej cz??ci ?wi?tyni. Z drugiej strony w Mezopotamii politeizm charakteryzowa? si? podobnym przedstawianiem mieszkania bogów w ?wiecie ludzi.
W celu unikni?cia takich niedorzeczno?ci i w obawie przed tendencj?, jaka pozosta?a w narodzie po dziejach egipskich oraz w obawie przed nap?ywaj?cym naporem innych kultur i religii tak sformu?owane prawa pozwoli?o wykluczy? tendencj? do wywy?szania pewnych grup kap?anów, którzy jako jedyni maj? styczno?? z bytem Boga i po?rednicz? w przekazywaniu Jego ?ask ludowi. Ojciec chcia? podkre?li?, ?e to on sam mieszka w swoim ludzie i przekazuje mu swoje ?aski moc? dzia?ania (tchnienia), które z Nowego Testamentu znamy jako DUCH ?WI?TY.
A wi?c w celu zabezpieczenia si? przed ekspansj? politeistycznych bóstw, a tak?e tradycji, które mog?yby z czasem wyprze? monoteizm z kultury Narodu Wybranego prawo Bo?e zosta?o tak, a nie inaczej sformu?owane.
Chwalenia za? Boga w sposób ka?dej dziedziny ?ycia (architektura, malarstwo, rze?ba) nie jest niczym z?ym i jest to tylko pog??bianie zdolno?ci manualnych jakie w dziele stworzenia posiad? cz?owiek. Bóg tak?e podkre?la fakt obawy przed ekspansj? etniczn? mówi?c: JAM JEST BÓG ZAZDROSNY. Wyra?a to jednocze?nie ten fakt, ?e ch?? chwalenia Boga w ka?dej dziedzinie ?ycia nie jest Bogu niemi?e, a nawet nie oboj?tne, a chwalebne dla Jego osoby.
Po drugie Przykazanie mi?o?ci sta?o si? swoistego rodzaju t?umaczeniem Kanonu Dekalogu:
B?dziesz mi?owa? Pana Boga swego ca?ym swoim sercem, ca?? dusz? i ze wszystkich my?li...
Co jednocze?nie mo?e znaczy? - b?dziesz mi?owa? Boga w ka?dej dziedzinie ?ycia i nauki... B?dziesz odkrywa? natur? Boga i dzie?o stworzenia w ka?dym poznanym atomie...
Kolejn? spraw? jest symbolika RYBY, która w pewien sposób by?aby ju? istotnie z?amaniem tego prawa ukazanego w Dekalogu, a przecie? zosta?a ona zatwierdzona przez Aposto?ów jako symbol wzrastaj?cego chrze?cija?stwa. Kolejna sprawa krzy? i krucyfiks (crucyfix) gdzie widnieje posta? Chrystusa i w ko?cu samo objawienie si? Boga w bycie fizyczno - boskim (natura ludzko - boska).
Prawo to wi?c w swojej interpretacji powinno si? t?umaczy? patrz?c na wzgl?dy historyczne, etniczne i kulturowe oraz ówczesn? sytuacj? polityki Ziemi ?wi?tej jako kraju kupieckiego, wi?c zrzeszaj?cego ró?ne kultury. [/b] |
|
|
|
|
@KiDMaN
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-12, 01:31
|
|
|
PYTANIE NR 4
Czy zwyk?y cz?owiek po ?mierci ma szanse zosta? archanio?em ?
PYTANIE 5
Ilu jest znanych archanio?ów ? , chodzi o ich imiona , ja znam tylko gabryjela
Ilu jest znanych diab?ów ?, równie? chodzi o imiona ,ja znam takie , lucyfer jako g?ówny diabe? - szatan , mephistopehes , belzebub, baphomet , ariel.
---
Je?li pytania i odpowiedzi b?d? p?yn??y w takim tempie - otwieram dzia? "religia" i tam ka?de pytanie b?dzie nowym postem i dyskusj? jednocze?nie. Gringo, co s?dzisz o tym pomy?l? ? |
|
|
|
|
|
Gringo
|
Wysłany: 2008-07-12, 11:45
|
|
|
4.) Nie. Archanio?owie, czyli pierwotnie anio?owie to postacie biblijne uznane za rzeczywiste. Ich natura ju? od stworzenia by?a taka jak? nam objawiono w Ksi?gach Biblii - s? to istoty podobne do dusz ludzkich, znaj?ce sekrety Boga, lecz maj?ce przed sw? si?? (która tkwi w nieograniczeniu mistykalnej natury cia?em) s?u?y Bogu i cz?owiekowi. Bóg moc? swojego Ducha zsy?a na nas dary niewidzialne, a anio?owie s? po to by miesza? tajemnic? Boga z rzeczywisto?ci?. Ich przeznaczeniem jest nie ?ycie na Ziemi lecz us?ugiwanie w Królestwie Bo?ym. S? to byty wieczne same z siebie nie mno??ce si?. Powsta?e na skutek nie ograniczenia cz?stki ludzkiej duszy, co ukazuje nam, ?e zbawiona ludzka dusza po paruzji (ponownym zmartwychwstaniu cia?) b?dzie silniejsza i wi?ksza od anio?ów i archanio?ów. O ile ich mistykalne byty w nagrod? za s?u?b? nie przeobra?? sie w materi? bytow? podobn? do ludzkiej symbiozy dwóch natur.
Anio?y w Biblii:
* S? istotami duchowymi nadrz?dnymi wzgl?dem ludzi — Ps 8, 6; Hbr 2, 7, (co znaczy, ?e cz?owiek nimi nie mo?e kierowa?, a nie, ?e ich natura wywy?sza ich postacie w Królestwie Bo?ym)
* stworzeni przed cz?owiekiem — Hi 38, 4-7,
* "Nie ?eni? si?, ani za m?? nie wychodz?" — Mk 12, 25,
* jest ich ogromna liczba — Ps 68, 18; Mt 24, 31; Hbr 12, 22; Ap 5, 11,
* nie nale?y ich wielbi? — Kol 2, 18-19; Ap 19, 10; 22, 8-9; (zasada: co masz, czego nie otrzyma?e??),
* s?u?? ludziom Hbr 1, 14; i ich ochraniaj? Ps 34, 8,
* s?u?yli Jezusowi Mt 4, 11; Mk 1, 13; ?k 22, 43,
* cz??? z nich upad?a Jud 6; 2P 2, 4; i s?u?y szatanowi Ap 12, 9; Mt 25, 41.
5.) Z przekazów biblijnych znamy tylko tak? hierarchi?:
* Serafini
Archanio? Micha?, Serafiel, Jehoel, Uriel, Kemuel, Metatron, Natanael
* Cherubini
Cherubiel, Ofaniel, Uriel, Zofiel, Lucyfer
* Trony
Orifiel, Zafkiel, Zabkiel, Jofiel (Zofiel), Razjel
* Panowania
Zadkiel, Chaszmal, Zacharael, Muriel
* Cnoty
Ariel, Uzjel, Gabriel, Micha? Peliel, Barbiel, Sarbiel, Haniel, Hamaliel, Tarszisz
* Pot?gi
Kamael, Werchiel,
* Ksi?stwa
Nisroch, Haniel, Rekuel, Cerwiel, Amael
* Archanio?owie
Rafa?, Uriel, Micha?, Gabriel, Barbiel, Jehudiel, Barachiel,
* Anio?owie
Faleg, Andachiel, Gabriel, Chajliel
Anio?owie upadli: http://pl.wikipedia.org/w...io%C5%82%C3%B3w - ca?a lista znajduje si? tutaj |
|
|
|
|
+agniecha_a
Moderator

|
Wysłany: 2008-07-12, 18:12
|
|
|
| 6 ) a moze tak mi wytlumaczysz ta chierarchie ? ;) i 7 ) dlaczego archaniol ichal zalicza sie do serafinow a nie do archaniolow skoro jest napisane ze to archaniol :) |
|
|
|
|
@KiDMaN
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-15, 01:50
|
|
|
Dobre pytanie , te? mnie ciekawi ta hierarchia.
PS widz? ?e si? pomyli?em Ariel to jednak Archanio? a nie Diabe? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|