Forum Dyskusyjne - Black Team

Strona Główna
Grupy
Szukaj

Zmiany stołków

Nastąpiła zmiana uprawnień dla dwóch administratorów, niestety zdegradowałem ich do moda z powodu braku zainteresowania forum. Paku2005. Teraz twoja szansa.

Dlaczego warto się  Zarejestrować  na naszym Forum ?

Rejestrując konto na Forum Black Team otrzymujesz min:
- Możliwość edycji własnych wiadomości na Forum - Pełny dostęp do shoutbox'a
- Dostęp do prywatnego Albumu zdjęć- Alias pocztowy twojaksywka[@]team.org.pl ( Ilość ograniczona)
- Możliwość udziału w konkursach i ankietach
Przejdź do formularza rejestracyjnego

Poprzedni temat :: Następny temat
Linux vs Windows
Autor Wiadomość
#jankow
Active Team

Wysłany: 2006-11-02, 19:06   Linux vs Windows

Zapraszam do rozmowy na temat systemów operacyjnych piszcie dlaczego używacie Windows'a a nie np Linux a . Sam ostatnio przesiadłem się kompletnie na Linux a i nie żałuję . Choć mam oryginalną licencję na Windowsa raczej już nigdy do niego niego wrócę . ( a kase wydaną na Windowsa uważam za zmarnowaną )
Stabilność jaką oferują systemy z pod znaku pingwina jest nieporównywalna z Windows , tak samo użytkowanie , choć niektórzy powiedzą ho ( Linux jest trudny ) , może kiedyś był ale teraz mając do dyspozycji tyle dystrybucji zawsze coś fajnego znajdziemy dla siebie.
Więc piszcie co was trzyma przy Windows'ie , i dlaczego nie chcecie używać darmowych i lepszych alternatyw ?

@Lu
Administrator

Wysłany: 2006-11-02, 20:28   

ja zacznę od pytania - jakiej używasz dystrybucji?

Gość

Wysłany: 2006-11-02, 22:34   

dlaczego używam windowsa
- na linuxie nie odpalę need for speed carbon czy innych nowych zaawansowanych gier
- photoshop 8 i macromedia flash 8 , jako grafik jestem wyuczony tych programów raczej ciężko by było to wyemulować, a znów gimp moim zdaniem nie daje takich możliwości jak photoshop.
- późne aktualizowanie sterowników pod daną dystrybucje choćby do zintegrowanych kart muzycznych realteka

co do stabilności systemu to windowsa okrajam sobie do własnych potrzeb, linuxa też używam ale bardziej w celach edukacyjnych

oczywiście linux ma wiele też zalet o których nie pisałem, odpowiadam na pytanie dlaczego używam windowsa, ofc legal

#jankow
Active Team

Wysłany: 2006-11-02, 22:56   

KiDMaN napisał/a:
- photoshop 8 i macromedia flash 8 , jako grafik jestem wyuczony tych programów raczej ciężko by było to wyemulować,

Raczej nie ciężko ba działa nawet Photoshop CS2
Wystarczy tylko crossover koszt ok 100 zł są też wersje demo

Co do need for speed carbon to lista obsługiwanych gier przez Cedega cały czas się powiększa więc i ta pozycja zapewne będzie obsługiwana jak już nie jest nie sprawdzałem bo gry jeszcze nikt nie ma.

KiDMaN napisał/a:
- późne aktualizowanie sterowników pod daną dystrybucje choćby do zintegrowanych kart muzycznych realteka

A po co masz Alsa ?

Lu jankow używał różnych dystrybucji jak miałem jeszcze XP-ka to równorzędne instalowałem sobie różne dystrybucje ale jakoś tak zawsze podobał mi się Mandrake i tak z wersji na wersję nabierał uroku a teraz używam Mendrivy.

Gość

Wysłany: 2006-11-02, 23:33   

no właśnie alsa późno aktualizuje sterowniki przykład : RTL850 , dopiero gentoo 2006.1 czyli wydany we wrześniu tego roku wspierał ta kartę a ten układ już trochę leży w sprzedarzy

to koszt ... kolejny koszt za photoshopa juz trzeba zapłacić wiec zeby na nim siedzieć na linuxie trzeba dopłacać ... to trochę odstrasza ludzi

a macromedia flash ? ten program jest dla mnie bezcenny

podsumowując tak ogólnie . Jeśli ktoś chce to na linuxie odpali prawie wszystko to co potrzebuje na windowsie ale musi sie nakombinować nad tym trochę zanim postawi swój idealny system z windowsem jest o wiele prościej i szybciej dlatego windows przeważa

PS ofc dalej nie krytykuje linuxa do innych spraw typu server administracja nie ma nic lepszego

#jankow
Active Team

Wysłany: 2006-11-02, 23:57   

KiDMaN napisał/a:
Jeśli ktoś chce to na linuxie odpali prawie wszystko to co potrzebuje na windowsie ale musi sie nakombinować nad tym trochę zanim postawi swój idealny system

Czy ja wiem czy musi się nakombinować może to kwestia przyzwyczajania dla niektórych ale można wybrać np Mandrive czy Suse tu już nic nie trzeba kombinować bo pełno jest rpmów pod te dystrybucje z którymi nawet najmniej doświadczony użytkownik sobie poradzi jeden klik i wszystko gotowe.

Co do macromedia flash ? to nie sprawdzałem ale chyba powinna działać pod crossover.

jankow napisał/a:
to koszt ... kolejny koszt za photoshopa juz trzeba zapłacić wiec żeby na nim siedzieć na linuxie trzeba dopłacać ... to trochę odstrasza ludzi

W porównaniu z kosztami jakie trzeba ponosić używając windowsa to nie jest wiele , sam wiesz że pod winde wszystkie lepsze programy trzeba kupić , a Linux daje użytkownikowi wybór nie chcesz płacić używaj Gimp'a a nie drogiego Photoshopa a tak na marginesie to dla Gimpa to też są pluginy można go nawet upodobnić do photoshopa używając GIMPshop'a

Odpowiedz do tematu