|
Linux vs Windows |
| Autor |
Wiadomość |
#jankow
Active Team

|
Wysłany: 2006-11-02, 19:06 Linux vs Windows
|
|
|
Zapraszam do rozmowy na temat systemów operacyjnych piszcie dlaczego u?ywacie Windows'a a nie np Linux a . Sam ostatnio przesiad?em si? kompletnie na Linux a i nie ?a?uj? . Cho? mam oryginaln? licencj? na Windowsa raczej ju? nigdy do niego niego wróc? . ( a kase wydan? na Windowsa uwa?am za zmarnowan? )
Stabilno?? jak? oferuj? systemy z pod znaku pingwina jest nieporównywalna z Windows , tak samo u?ytkowanie , cho? niektórzy powiedz? ho ( Linux jest trudny ) , mo?e kiedy? by? ale teraz maj?c do dyspozycji tyle dystrybucji zawsze co? fajnego znajdziemy dla siebie.
Wi?c piszcie co was trzyma przy Windows'ie , i dlaczego nie chcecie u?ywa? darmowych i lepszych alternatyw ? |
|
|
|
|
#Lu
Administrator

|
Wysłany: 2006-11-02, 20:28
|
|
|
| ja zaczn? od pytania - jakiej u?ywasz dystrybucji? |
|
|
Gość
|
Wysłany: 2006-11-02, 22:34
|
|
|
dlaczego u?ywam windowsa
- na linuxie nie odpal? need for speed carbon czy innych nowych zaawansowanych gier
- photoshop 8 i macromedia flash 8 , jako grafik jestem wyuczony tych programów raczej ci??ko by by?o to wyemulowa?, a znów gimp moim zdaniem nie daje takich mo?liwo?ci jak photoshop.
- pó?ne aktualizowanie sterowników pod dan? dystrybucje cho?by do zintegrowanych kart muzycznych realteka
co do stabilno?ci systemu to windowsa okrajam sobie do w?asnych potrzeb, linuxa te? u?ywam ale bardziej w celach edukacyjnych
oczywi?cie linux ma wiele te? zalet o których nie pisa?em, odpowiadam na pytanie dlaczego u?ywam windowsa, ofc legal |
|
|
|
|
#jankow
Active Team

|
Wysłany: 2006-11-02, 22:56
|
|
|
| KiDMaN napisał/a: | | - photoshop 8 i macromedia flash 8 , jako grafik jestem wyuczony tych programów raczej ci??ko by by?o to wyemulowa?, |
Raczej nie ci??ko ba dzia?a nawet Photoshop CS2
Wystarczy tylko crossover koszt ok 100 z? s? te? wersje demo
Co do need for speed carbon to lista obs?ugiwanych gier przez Cedega ca?y czas si? powi?ksza wi?c i ta pozycja zapewne b?dzie obs?ugiwana jak ju? nie jest nie sprawdza?em bo gry jeszcze nikt nie ma.
| KiDMaN napisał/a: | | - pó?ne aktualizowanie sterowników pod dan? dystrybucje cho?by do zintegrowanych kart muzycznych realteka |
A po co masz Alsa ?
Lu jankow u?ywa? ró?nych dystrybucji jak mia?em jeszcze XP-ka to równorz?dne instalowa?em sobie ró?ne dystrybucje ale jako? tak zawsze podoba? mi si? Mandrake i tak z wersji na wersj? nabiera? uroku a teraz u?ywam Mendrivy. |
_________________ { -e file [...] | -i | -s | <command> } |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 2006-11-02, 23:33
|
|
|
no w?a?nie alsa pó?no aktualizuje sterowniki przyk?ad : RTL850 , dopiero gentoo 2006.1 czyli wydany we wrze?niu tego roku wspiera? ta kart? a ten uk?ad ju? troch? le?y w sprzedarzy
to koszt ... kolejny koszt za photoshopa juz trzeba zap?aci? wiec zeby na nim siedzie? na linuxie trzeba dop?aca? ... to troch? odstrasza ludzi
a macromedia flash ? ten program jest dla mnie bezcenny
podsumowuj?c tak ogólnie . Je?li kto? chce to na linuxie odpali prawie wszystko to co potrzebuje na windowsie ale musi sie nakombinowa? nad tym troch? zanim postawi swój idealny system z windowsem jest o wiele pro?ciej i szybciej dlatego windows przewa?a
PS ofc dalej nie krytykuje linuxa do innych spraw typu server administracja nie ma nic lepszego |
|
|
|
|
#jankow
Active Team

|
Wysłany: 2006-11-02, 23:57
|
|
|
| KiDMaN napisał/a: | | Je?li kto? chce to na linuxie odpali prawie wszystko to co potrzebuje na windowsie ale musi sie nakombinowa? nad tym troch? zanim postawi swój idealny system |
Czy ja wiem czy musi si? nakombinowa? mo?e to kwestia przyzwyczajania dla niektórych ale mo?na wybra? np Mandrive czy Suse tu ju? nic nie trzeba kombinowa? bo pe?no jest rpmów pod te dystrybucje z którymi nawet najmniej do?wiadczony u?ytkownik sobie poradzi jeden klik i wszystko gotowe.
Co do macromedia flash ? to nie sprawdza?em ale chyba powinna dzia?a? pod crossover.
| jankow napisał/a: | | to koszt ... kolejny koszt za photoshopa juz trzeba zap?aci? wiec ?eby na nim siedzie? na linuxie trzeba dop?aca? ... to troch? odstrasza ludzi |
W porównaniu z kosztami jakie trzeba ponosi? u?ywaj?c windowsa to nie jest wiele , sam wiesz ?e pod winde wszystkie lepsze programy trzeba kupi? , a Linux daje u?ytkownikowi wybór nie chcesz p?aci? u?ywaj Gimp'a a nie drogiego Photoshopa a tak na marginesie to dla Gimpa to te? s? pluginy mo?na go nawet upodobni? do photoshopa u?ywaj?c GIMPshop'a |
_________________ { -e file [...] | -i | -s | <command> } |
|
|
|
|
|
|