|
Linux na macierzy RAID STRIPE ( nforce 4u ) |
| Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: 2007-05-02, 20:44 Linux na macierzy RAID STRIPE ( nforce 4u )
|
|
|
Mam mały problem z instalacja linuxa, gdyż posiadam 2 dyski wd caviar raid edision połączone na macierzy raid stripe ... mam system windows zainstalowany na pierwszej partycji.
Chciałbym zainstalować sobie linuxa jednak nie ma szans abym to zrobił za pomocą instalatora gdyż linux przed instalacja zainicjować macierz i za razem ja cala sformatować a na utratę 250Gb danych nie mogę sobie pozwolić.
Może ktoś ma jakiś pomysł jak zmusić linuxa do zainstalowania sie na softwarowym raidzie bez konieczności inicjowania i czyszczenia dysku. |
|
|
|
|
@Lu
Administrator

|
Wysłany: 2007-05-03, 11:41
|
|
|
| ee a co ty chcesz instalować za pomocą instalatora?! chyba nie gentoo? |
|
|
Gość
|
Wysłany: 2007-05-06, 21:40
|
|
|
| nie gentoo za pomocą instalatora to jeszcze nie to :) to opisywałem jak zachowuję sie inne linuxy z instalatorem ... z gentoo walczę .. doszedłem do instalacji softwarowego raida za pomocą mappera .. grub ładnie zapisał sie w mbr .. widzi mi partycje boot ale po zbotowaniu wywala kernel error i komunikat o blednie wypisanym root="..." |
|
|
|
|
@KiDMaN
Administrator

|
Wysłany: 2007-07-30, 21:44
|
|
|
| poradziłem sobie z raidem, ale długo to trwało i jest możliwe tylko zainstalowanie go na gentoo lub za pomocą gentoo :) |
_________________ Grzegorz Kaim
Specjalista ds. Kreacji Stron WWW
|
|
|
|
|
|
|