|
Jakiej dystrybucji u?ywasz/?e? i dlaczego? |
| Autor |
Wiadomość |
@Lu
Administrator

|
Wysłany: 2006-11-23, 15:43 Jakiej dystrybucji używasz/łeś i dlaczego?
|
|
|
Pytanie oczywiscie do linux'owców. Jakich dystrybucji używacie? No i oczywiscie dlaczego. Może po przeczytaniu tego wątku ktoś zdecyduje przejść z M$ na alternatywę?
Ja ze swojej strony używam Ubuntu. Wcześniej miałem styczność m.in, z gentoo, debianem, mandrake, vlos'em i SuSE. Z tego wszystkiego najbardziej podpasowało mi Ubuntu. Ma zdecydowanie nowsze pakiety niż te z Debiana, szerokie wsparcie w społeczności i wygodny system apt'a. Bardzo podobało mi się też SuSE, ale zniechęciły mnie pakiety RPM, przynajmniej z tego co czytałem to nie są one tak dobrze zrobione jak te z Debiana. Ale może się mylę?
W gentoo muszę powiedzieć że zaskoczyła mnie szybkość działania samego systemu, ale czas oczekiwania na kompilacje zniechęcił mnie (zwłaszcza po sformatowaniu dysku) do ponownego używania gentoo. |
|
|
#jankow
Active Team

|
Wysłany: 2006-11-23, 16:05
|
|
|
Ja używam Mandriva 2007 nie jest to może najlepsza dystrybucja ale jakoś mam do niej słabość od czasów Mandrak'a . Co do instalacji czy aktualizacji też nie mam żadnych zarzutów większość pakietów które są potrzebne jest w urpmi włącznie z driverami np do karty graficznej z których zainstalowaniem i poprawną akceleracją niektórzy mają problemy. Na RPM'y tez nie narzekam duża baza jest np na http://rpm.pbone.net/ . Ogólnie od czasu zainstalowania ; systemik spisuje się nie żle , powywalałem oczywiście niepotrzebne pakiety itp. Gdzieś kiedyś czytałem że Mandriva to jeden wielki badziew , i tu się nie zgodzę bo jakoś mam używam i nie narzekam . Wszystko sprawne szybkie bezpieczne i ładne |
_________________ { -e file [...] | -i | -s | <command> } |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 2006-11-24, 00:35
|
|
|
Gentoo dlatego że :
- buduje sobie system sam
- buduje go jak chce i jak mi się podoba
- jest najszybszym linuxem z jakim miałem do czynienia ( redhat aurox fedora mandrake mandriva debian knoppix vlos = vida linux)
- niesamowita stabilność np kde przekompilowane jest o wiele stabilniejsze niż na innych linuxach
- znakomity system portage - wpisuje komendę "emerge dany program" i o niczym już nie muszę myśleć po chwili program mam zainstalowany w systemie
- jestem zależny tylko od siebie nie mam nic zainstalowane czego nie potrzebuje
- jedna instalacja gentoo i jedna komenda do zaktualizowania do najnowszej wersji systemu
- bogaty support i szybki rozwój
- dzięki gentoo nauczyłem się o wiele więcej niż na wszystkich innych linuxach z jakimi miałem do czynienia.
wady :
- jest troszkę trudny na początek bo odzwyczaja od GUI ale to znów zaleta :)
- czas instalacji i kompilacji też się znacznie wydłuża lecz warto
| Lu napisał/a: |
W gentoo muszę powiedzieć że zaskoczyła mnie szybkość działania samego systemu, ale czas oczekiwania na kompilacje zniechęcił mnie (zwłaszcza po sformatowaniu dysku) do ponownego używania gentoo. |
niestety tak jest .. gentoo należy postawić raz a dobrze później już ładnie idzie ja szczerze się przyznam że zanim postawiłem w pełni działające GUI to instalowałem gentoo 8 razy :D sam możesz sobie wyobrazić ile mi to czasu zajęło. Udało się jednak a wiedza jaką zdobyłem w pełni zrehabilitowała moj czas dla tej dystrybucji :) |
|
|
|
|
|
|