Forum Dyskusyjne - Black Team

Strona Główna
Grupy
Szukaj

Zmiany stołków

Nastąpiła zmiana uprawnień dla dwóch administratorów, niestety zdegradowałem ich do moda z powodu braku zainteresowania forum. Paku2005. Teraz twoja szansa.

Dlaczego warto się  Zarejestrować  na naszym Forum ?

Rejestrując konto na Forum Black Team otrzymujesz min:
- Możliwość edycji własnych wiadomości na Forum - Pełny dostęp do shoutbox'a
- Dostęp do prywatnego Albumu zdjęć- Alias pocztowy twojaksywka[@]team.org.pl ( Ilość ograniczona)
- Możliwość udziału w konkursach i ankietach
Przejdź do formularza rejestracyjnego

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakiej dystrybucji u?ywasz/?e? i dlaczego?
Autor Wiadomość
@Lu
Administrator

Wysłany: 2006-11-23, 15:43   Jakiej dystrybucji używasz/łeś i dlaczego?

Pytanie oczywiscie do linux'owców. Jakich dystrybucji używacie? No i oczywiscie dlaczego. Może po przeczytaniu tego wątku ktoś zdecyduje przejść z M$ na alternatywę?

Ja ze swojej strony używam Ubuntu. Wcześniej miałem styczność m.in, z gentoo, debianem, mandrake, vlos'em i SuSE. Z tego wszystkiego najbardziej podpasowało mi Ubuntu. Ma zdecydowanie nowsze pakiety niż te z Debiana, szerokie wsparcie w społeczności i wygodny system apt'a. Bardzo podobało mi się też SuSE, ale zniechęciły mnie pakiety RPM, przynajmniej z tego co czytałem to nie są one tak dobrze zrobione jak te z Debiana. Ale może się mylę?

W gentoo muszę powiedzieć że zaskoczyła mnie szybkość działania samego systemu, ale czas oczekiwania na kompilacje zniechęcił mnie (zwłaszcza po sformatowaniu dysku) do ponownego używania gentoo.

#jankow
Active Team

Wysłany: 2006-11-23, 16:05   

Ja używam Mandriva 2007 nie jest to może najlepsza dystrybucja ale jakoś mam do niej słabość od czasów Mandrak'a . Co do instalacji czy aktualizacji też nie mam żadnych zarzutów większość pakietów które są potrzebne jest w urpmi włącznie z driverami np do karty graficznej z których zainstalowaniem i poprawną akceleracją niektórzy mają problemy. Na RPM'y tez nie narzekam duża baza jest np na http://rpm.pbone.net/ . Ogólnie od czasu zainstalowania ; systemik spisuje się nie żle , powywalałem oczywiście niepotrzebne pakiety itp. Gdzieś kiedyś czytałem że Mandriva to jeden wielki badziew , i tu się nie zgodzę bo jakoś mam używam i nie narzekam . Wszystko sprawne szybkie bezpieczne i ładne :-D

Gość

Wysłany: 2006-11-24, 00:35   

Gentoo dlatego że :

- buduje sobie system sam
- buduje go jak chce i jak mi się podoba
- jest najszybszym linuxem z jakim miałem do czynienia ( redhat aurox fedora mandrake mandriva debian knoppix vlos = vida linux)
- niesamowita stabilność np kde przekompilowane jest o wiele stabilniejsze niż na innych linuxach
- znakomity system portage - wpisuje komendę "emerge dany program" i o niczym już nie muszę myśleć po chwili program mam zainstalowany w systemie
- jestem zależny tylko od siebie nie mam nic zainstalowane czego nie potrzebuje
- jedna instalacja gentoo i jedna komenda do zaktualizowania do najnowszej wersji systemu
- bogaty support i szybki rozwój
- dzięki gentoo nauczyłem się o wiele więcej niż na wszystkich innych linuxach z jakimi miałem do czynienia.

wady :
- jest troszkę trudny na początek bo odzwyczaja od GUI ale to znów zaleta :)
- czas instalacji i kompilacji też się znacznie wydłuża lecz warto

Lu napisał/a:

W gentoo muszę powiedzieć że zaskoczyła mnie szybkość działania samego systemu, ale czas oczekiwania na kompilacje zniechęcił mnie (zwłaszcza po sformatowaniu dysku) do ponownego używania gentoo.

niestety tak jest .. gentoo należy postawić raz a dobrze później już ładnie idzie ja szczerze się przyznam że zanim postawiłem w pełni działające GUI to instalowałem gentoo 8 razy :D sam możesz sobie wyobrazić ile mi to czasu zajęło. Udało się jednak a wiedza jaką zdobyłem w pełni zrehabilitowała moj czas dla tej dystrybucji :)

Odpowiedz do tematu