|
Jaką dystrybucję wybrać |
| Autor |
Wiadomość |
@Lu
Administrator

|
Wysłany: 2006-12-03, 17:18 Jaką dystrybucję wybrać
|
|
|
Wiele osób chętnych do pozbycia się systemu z MS staje przed tym dylematem. No dobrze - linux, ale jaki? Niezdecydowanym polecam stronę
http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/
na której znajduje się sympatyczny quiz, który dkona wyboru za was. Po co rzucać monetą? Na stronie znajduje się też przegląd dystrybucji, możliwość ich porównania i wiele innych.
Dla mnie wyniki się potwierdziły
1. Ubuntu
2. SuSE
3. Gentoo
I rzeczywiście te 3 systemy najbardziej przypadły mi do gustu. A co u was? |
| Ostatnio zmieniony przez KiDMaN 2008-04-09, 00:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 2006-12-04, 16:51
|
|
|
1. Slackware Linux
2. Gentoo Linux
3. Debian GNU/Linux
4. FreeBSD
5. OpenBSD
slacka nie używalem, ale może czas zacząć |
|
|
|
|
Tubis
|
Wysłany: 2006-12-10, 21:02
|
|
|
No to odrazu, żeby nie zaczynać nowego tematu, to mam kilka pytań do was "linuksiarzy"
Już dawno chciałem przejść z windy na linuksa. Jednak mam kilka problemów:
1. Musze mieć na kompie i winde i linuksa. Najlepiej podczas startu kompa wybierać system
2. Mam sieć opartą na sprzęcie roboticsa (czy jakoś tak) i jest zabezpieczona przez WEP. Czy nie będzie problemów pod linuksem z jej konfiguracją?
Proszę was bardzo o odpowiedzi, bo chciałbym wreszcie zobaczyć jak wygląda linux. Aha, i jaka najlepsza edycja dla użytkownika, który nie wie jak zainstalować linuxa?? |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 2006-12-11, 01:36
|
|
|
1) najpierw zainstaluj windowsa a poźniej linuxa żeby posiadać oba na jednym dysku w przypadku gdy zrobisz na odwrót najpierw linux potem windows to windows nadpisze boot managera odpowiedzialnego za wybór sys operacyjnego
2) z siecią nie powinno być problemów to już głownie zależy od karty sieciowej jaka masz .. jak masz zwykły eternet to od razu ja wykryje a jak wifi to sterowników trzeba szukać albo wyemulować te z windowsa
3) Najlepsza dla użytkownika to jakiś desktop,
a) ubuntu
b) fedoracore
c) mandriva
system plikow dla tych linuxow to ext3 :) |
|
|
|
|
@Lu
Administrator

|
Wysłany: 2006-12-11, 16:45
|
|
|
| od siebie polecam ubuntu - świetny system na początek. A KiDMaN'owi zwracam honor że gentoo to wspaniały system :D |
|
|
Tubis
|
Wysłany: 2006-12-12, 16:34
|
|
|
KiDMaN, dzięki. Gdy wszedłem na stronę producenta (robotics) to odesłano mnie do tej strony z niby sterownikami do linuxa: http://www.linuxant.com/driverloader/
Rozumiem, że dzięki tej stronie będe mógł zaemulować sterowniki. Ale jak to zrobić? Jak dla mnie to czarna magia niestety |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 2006-12-15, 00:04
|
|
|
z tego co pamiętam emulowało się sterowniki ndisraperem, chyba że wyszedł jakiś nowszy emulator sterowników nie wiem bo od kiedy zrobiłem sobie sieć domową na AP to przestałem się interesować tak bardzo sieciami wifi pod linuxa.
Z resztą z tego co widze masz sterowniki do swojej wifi na tej stronie co podałeś nawet instrukcja obsługi jest więc myślę że nie będziesz miał problemów z siecią :) |
|
|
|
|
Tubis
|
Wysłany: 2006-12-16, 14:21
|
|
|
No miejmy nadzieję. Teraz tylko ściągnąc Ubuntu i jazda. Niestety pisze z nie swojego kompa, bo zmieniam prędkość Internetu i jestem wyłączony na tydzień. W środę wszystko powinno wrócić do normy.
PS Sorry za OT |
|
|
|
|
|
|