Forum Dyskusyjne - Black Team

Strona Główna
Grupy
Szukaj

Przekazanie forum

Przeka?e administracje forum w dobre r?ce. O szczego?y prosz? pisa? na maila kidman[at]kidman.pl

Dlaczego warto się  Zarejestrować  na naszym Forum ?

Rejestrując konto na Forum Black Team otrzymujesz min:
- Możliwość edycji własnych wiadomości na Forum - Pełny dostęp do shoutbox'a
- Dostęp do prywatnego Albumu zdjęć- Alias pocztowy twojaksywka[@]team.org.pl ( Ilość ograniczona)
- Możliwość udziału w konkursach i ankietach
Przejdź do formularza rejestracyjnego

Poprzedni temat :: Następny temat
Ile kupujesz rocznie p?yt z muzyk? ?
Autor Wiadomość
#jankow
Active Team

Wysłany: 2006-11-21, 11:29   Ile kupujesz rocznie p?yt z muzyk? ?

Jestem bardzo ciekaw ile mniej wi?cej kupujecie rocznie p?yt z muzyk? , a mo?e robicie zakupy w sklepach online kupuj?c pojedyncze piosenki ?

Zaraz zapewne znajd? si? osoby które powiedz? po co kupowa? przecie? mo?na mie? za darmo ?ci?gaj?c z internetu , nie wiem czy wszystkim wiadomo i? takie praktyki to po prostu ?amanie prawa , nie jestem ?adnym zagorza?ym zwolennikiem ustawy o ochronie praw autorskich bo ma ona pewne niedoci?gni?cia , lecz pomy?lcie jak by ka?dy ?ci?ga? muzyk? z internetu za darmo , gdzie wtedy b?dzie zysk dla waszego ulubionego artysty ? , który aby tworzy? muzyk? musi z czego? ?y? .

Nie odbiegaj?c od tematu ja w tym roku zakupi?em ok 40 p?yt CD mo?e ma?o lecz muzyka której s?ucham nie cz?sto obejmowana jest promocj? w marketach ( cho? czasem si? zdarza ).

#Lu
Administrator

Wysłany: 2006-11-21, 16:59   

jankow napisał/a:
lecz pomy?lcie jak by ka?dy ?ci?ga? muzyk? z internetu za darmo , gdzie wtedy b?dzie zysk dla waszego ulubionego artysty ? , który aby tworzy? muzyk? musi z czego? ?y? .

No dobrze, ale przecie? znaczn? cz??? ceny stanowi "haracz" narzucony przez wytwórni?, artysta naprawd? niewiele z tego ma. S? na szcz??cie te? tacy arty?ci, którzy sami udost?pniaj? swoje utwory w internecie aby w ten sposób zyska? popularno??.

P?yt z muzyk? kupuje ostatnio niewiele, bo jako? nie mam szcz??cia. Kupi?em kilka "szumnych" i mocno si? zawiod?em. Z regu?y jak co? kupi? to s? to jakie? Soundtracki do??czone np. do specjalnego wydania Most Wanted (Black Edition) czy z filmów które dane mi by?o ogl?da?. Poprostu po wyj?ciu z kina je?li film mi si? spodoba? to id? do Empiku i zamawiam OST jako co? w rodzaju pami?tki po tym filmie. Jedni zbieraj? bilety a ja mam s?abo?? do OST'ów :)

#jankow
Active Team

Wysłany: 2006-11-21, 17:15   

Lu napisał/a:
No dobrze, ale przecie? znaczn? cz??? ceny stanowi "haracz" narzucony przez wytwórni?, artysta naprawd? niewiele z tego ma.

Chyba wszyscy widz? o tym dobrze , ?e najwi?cej zarabia wytwórnia ale nie nam to ocenia? bo s? to wewn?trzne uk?ady / kontrakty miedzy artyst? a wytwórni? która go promuje . Te? chcia? bym p?aci? tylko i jedynie arty?cie za jego wk?ad w dobra kultury , a nie napycha? kieszenie promotorom czy wydawcom . Napisa?em powy?ej i? nie zgadzam si? z pewnymi za?o?eniami ustawy o ochronie praw autorskim , nie ?miem twierdzi? i? nie powinno jej by? w ogóle , ale powinna by? zmieniona w taki sposób aby artysta którego utwory kupujemy mia? jak najwi?kszy zysk ze swojej pracy . Bo co by by?o gdyby nagle ludzie przestali kupowa? p?yty ? Ka?dy za??cza kompa i ?ci?ga co mu si? podoba za darmo , Czy arty?ci tworzyli by nadal muzyk? ? Po co ? Dla idei , dla hobby ? Nie sadz? ka?dy tworz?c co? / wymy?laj?c / pisz?c robi to równie? w celach zarobkowych , niestety taki juz jest ten ?wiat i nic i nikt tego nie zmieni.

#Lu
Administrator

Wysłany: 2006-11-21, 17:22   

dok?adnie, nic doda? nic uj??.

A swoj? drog? ciekawe jakie s? te przepisy np. w Niemczech i jakie tam maj? ceny p?yt, a raczej stosunek p?acy do ceny. Mówi?e?, ?e wyje?d?asz, orientujesz si? mo?e jak tam u Ciebie w nowym miejscu sprawa wygl?da?

#jankow
Active Team

Wysłany: 2006-11-21, 17:45   

Je?eli chodzi o p?yty z muzyk? to nie jest tak zle zarabiaj?c "normalnie" , mo?na pozwoli? sobie na zakup kilku p?yt w miesi?cu. Co do praw autorskich to tez s? na to przepisy , prawo w krajach UE jest niestety surowsze nisz prawo w Polsce ( odno?nie piractwa które i tak jest ) . Cz??ci osób które chc? mie? np jak?? gr? czy muzyk? po prostu nie chce sie wychodzi? z domu ?eby to kupi? id? na ?atwizn? i ?ci?gaj? z sieci .

Odpowiedz do tematu