Forum Dyskusyjne - Black Team

Strona Główna
Grupy
Szukaj

Przekazanie forum

Przeka?e administracje forum w dobre r?ce. O szczego?y prosz? pisa? na maila kidman[at]kidman.pl

Dlaczego warto się  Zarejestrować  na naszym Forum ?

Rejestrując konto na Forum Black Team otrzymujesz min:
- Możliwość edycji własnych wiadomości na Forum - Pełny dostęp do shoutbox'a
- Dostęp do prywatnego Albumu zdjęć- Alias pocztowy twojaksywka[@]team.org.pl ( Ilość ograniczona)
- Możliwość udziału w konkursach i ankietach
Przejdź do formularza rejestracyjnego

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak? dystrybucj? wybra?
Autor Wiadomość
#Lu
Administrator

Wysłany: 2006-12-03, 17:18   Jak? dystrybucj? wybra?

Wiele osób ch?tnych do pozbycia si? systemu z MS staje przed tym dylematem. No dobrze - linux, ale jaki? Niezdecydowanym polecam stron?

http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/

na której znajduje si? sympatyczny quiz, który dkona wyboru za was. Po co rzuca? monet?? Na stronie znajduje si? te? przegl?d dystrybucji, mo?liwo?? ich porównania i wiele innych.

Dla mnie wyniki si? potwierdzi?y

1. Ubuntu
2. SuSE
3. Gentoo

I rzeczywi?cie te 3 systemy najbardziej przypad?y mi do gustu. A co u was?
Ostatnio zmieniony przez KiDMaN 2008-04-09, 01:09, w całości zmieniany 1 raz  

Gość

Wysłany: 2006-12-04, 16:51   

1. Slackware Linux
2. Gentoo Linux
3. Debian GNU/Linux
4. FreeBSD
5. OpenBSD

slacka nie u?ywalem, ale mo?e czas zacz?? :-)

Tubis

Wysłany: 2006-12-10, 21:02   

No to odrazu, ?eby nie zaczyna? nowego tematu, to mam kilka pyta? do was "linuksiarzy"
Ju? dawno chcia?em przej?? z windy na linuksa. Jednak mam kilka problemów:
1. Musze mie? na kompie i winde i linuksa. Najlepiej podczas startu kompa wybiera? system
2. Mam sie? opart? na sprz?cie roboticsa (czy jako? tak) i jest zabezpieczona przez WEP. Czy nie b?dzie problemów pod linuksem z jej konfiguracj??

Prosz? was bardzo o odpowiedzi, bo chcia?bym wreszcie zobaczy? jak wygl?da linux. Aha, i jaka najlepsza edycja dla u?ytkownika, który nie wie jak zainstalowa? linuxa??

Gość

Wysłany: 2006-12-11, 01:36   

1) najpierw zainstaluj windowsa a po?niej linuxa ?eby posiada? oba na jednym dysku w przypadku gdy zrobisz na odwrót najpierw linux potem windows to windows nadpisze boot managera odpowiedzialnego za wybór sys operacyjnego

2) z sieci? nie powinno by? problemów to ju? g?ownie zale?y od karty sieciowej jaka masz .. jak masz zwyk?y eternet to od razu ja wykryje a jak wifi to sterowników trzeba szuka? albo wyemulowa? te z windowsa

3) Najlepsza dla u?ytkownika to jaki? desktop,
a) ubuntu
b) fedoracore
c) mandriva

system plikow dla tych linuxow to ext3 :)

#Lu
Administrator

Wysłany: 2006-12-11, 16:45   

od siebie polecam ubuntu - ?wietny system na pocz?tek. A KiDMaN'owi zwracam honor ?e gentoo to wspania?y system :D

Tubis

Wysłany: 2006-12-12, 16:34   

KiDMaN, dzi?ki. Gdy wszed?em na stron? producenta (robotics) to odes?ano mnie do tej strony z niby sterownikami do linuxa: http://www.linuxant.com/driverloader/
Rozumiem, ?e dzi?ki tej stronie b?de móg? zaemulowa? sterowniki. Ale jak to zrobi?? Jak dla mnie to czarna magia niestety

Gość

Wysłany: 2006-12-15, 00:04   

z tego co pami?tam emulowa?o si? sterowniki ndisraperem, chyba ?e wyszed? jaki? nowszy emulator sterowników nie wiem bo od kiedy zrobi?em sobie sie? domow? na AP to przesta?em si? interesowa? tak bardzo sieciami wifi pod linuxa.
Z reszt? z tego co widze masz sterowniki do swojej wifi na tej stronie co poda?e? nawet instrukcja obs?ugi jest wi?c my?l? ?e nie b?dziesz mia? problemów z sieci? :)

Tubis

Wysłany: 2006-12-16, 14:21   

No miejmy nadziej?. Teraz tylko ?ci?gn?c Ubuntu i jazda. Niestety pisze z nie swojego kompa, bo zmieniam pr?dko?? Internetu i jestem wy??czony na tydzie?. W ?rod? wszystko powinno wróci? do normy.

PS Sorry za OT

Odpowiedz do tematu