Forum Dyskusyjne - Black Team

Strona Główna
Grupy
Szukaj

Przekazanie forum

Przeka?e administracje forum w dobre r?ce. O szczego?y prosz? pisa? na maila kidman[at]kidman.pl

Dlaczego warto się  Zarejestrować  na naszym Forum ?

Rejestrując konto na Forum Black Team otrzymujesz min:
- Możliwość edycji własnych wiadomości na Forum - Pełny dostęp do shoutbox'a
- Dostęp do prywatnego Albumu zdjęć- Alias pocztowy twojaksywka[@]team.org.pl ( Ilość ograniczona)
- Możliwość udziału w konkursach i ankietach
Przejdź do formularza rejestracyjnego

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakiej dystrybucji u?ywasz/?e? i dlaczego?
Autor Wiadomość
#Lu
Administrator

Wysłany: 2006-11-23, 15:43   Jakiej dystrybucji u?ywasz/?e? i dlaczego?

Pytanie oczywiscie do linux'owców. Jakich dystrybucji u?ywacie? No i oczywiscie dlaczego. Mo?e po przeczytaniu tego w?tku kto? zdecyduje przej?? z M$ na alternatyw??

Ja ze swojej strony u?ywam Ubuntu. Wcze?niej mia?em styczno?? m.in, z gentoo, debianem, mandrake, vlos'em i SuSE. Z tego wszystkiego najbardziej podpasowa?o mi Ubuntu. Ma zdecydowanie nowsze pakiety ni? te z Debiana, szerokie wsparcie w spo?eczno?ci i wygodny system apt'a. Bardzo podoba?o mi si? te? SuSE, ale zniech?ci?y mnie pakiety RPM, przynajmniej z tego co czyta?em to nie s? one tak dobrze zrobione jak te z Debiana. Ale mo?e si? myl??

W gentoo musz? powiedzie? ?e zaskoczy?a mnie szybko?? dzia?ania samego systemu, ale czas oczekiwania na kompilacje zniech?ci? mnie (zw?aszcza po sformatowaniu dysku) do ponownego u?ywania gentoo.

#jankow
Active Team

Wysłany: 2006-11-23, 16:05   

Ja u?ywam Mandriva 2007 nie jest to mo?e najlepsza dystrybucja ale jako? mam do niej s?abo?? od czasów Mandrak'a . Co do instalacji czy aktualizacji te? nie mam ?adnych zarzutów wi?kszo?? pakietów które s? potrzebne jest w urpmi w??cznie z driverami np do karty graficznej z których zainstalowaniem i poprawn? akceleracj? niektórzy maj? problemy. Na RPM'y tez nie narzekam du?a baza jest np na http://rpm.pbone.net/ . Ogólnie od czasu zainstalowania ; systemik spisuje si? nie ?le , powywala?em oczywi?cie niepotrzebne pakiety itp. Gdzie? kiedy? czyta?em ?e Mandriva to jeden wielki badziew , i tu si? nie zgodz? bo jako? mam u?ywam i nie narzekam . Wszystko sprawne szybkie bezpieczne i ?adne :-D

Gość

Wysłany: 2006-11-24, 00:35   

Gentoo dlatego ?e :

- buduje sobie system sam
- buduje go jak chce i jak mi si? podoba
- jest najszybszym linuxem z jakim mia?em do czynienia ( redhat aurox fedora mandrake mandriva debian knoppix vlos = vida linux)
- niesamowita stabilno?? np kde przekompilowane jest o wiele stabilniejsze ni? na innych linuxach
- znakomity system portage - wpisuje komend? "emerge dany program" i o niczym ju? nie musz? my?le? po chwili program mam zainstalowany w systemie
- jestem zale?ny tylko od siebie nie mam nic zainstalowane czego nie potrzebuje
- jedna instalacja gentoo i jedna komenda do zaktualizowania do najnowszej wersji systemu
- bogaty support i szybki rozwój
- dzi?ki gentoo nauczy?em si? o wiele wi?cej ni? na wszystkich innych linuxach z jakimi mia?em do czynienia.

wady :
- jest troszk? trudny na pocz?tek bo odzwyczaja od GUI ale to znów zaleta :)
- czas instalacji i kompilacji te? si? znacznie wyd?u?a lecz warto

Lu napisał/a:

W gentoo musz? powiedzie? ?e zaskoczy?a mnie szybko?? dzia?ania samego systemu, ale czas oczekiwania na kompilacje zniech?ci? mnie (zw?aszcza po sformatowaniu dysku) do ponownego u?ywania gentoo.

niestety tak jest .. gentoo nale?y postawi? raz a dobrze pó?niej ju? ?adnie idzie ja szczerze si? przyznam ?e zanim postawi?em w pe?ni dzia?aj?ce GUI to instalowa?em gentoo 8 razy :D sam mo?esz sobie wyobrazi? ile mi to czasu zaj??o. Uda?o si? jednak a wiedza jak? zdoby?em w pe?ni zrehabilitowa?a moj czas dla tej dystrybucji :)

Odpowiedz do tematu