|
VoIP czy zast?pi tradycyjny telefon ? |
| Autor |
Wiadomość |
#jankow
Active Team

|
Wysłany: 2006-10-13, 23:07 VoIP czy zast?pi tradycyjny telefon ?
|
|
|
Wszystko wskazuje na to i? niebawem w naszych domach standardowy stacjonarny telefon zast?pi Telefonia Internetowa VoIP (Voice over Internet Protocol) . Patrz?c na rynek telefonia internetowa rozwija si? w zaskakuj?co szybkim tempie , jeszcze niedawno mogli?my pomarzy? sobie o tanich lub zupe?nie darmowych rozmowach .
Teraz coraz wi?cej firm czy dostawców Internetu oferuje nam nowoczesny standard przesy?ania danych g?osowych , bez potrzeby podpisywania jakichkolwiek umów czy op?at abonamentowych , wi?kszo?? firm oferuje swoje us?ugi w tzw. systemie pre-paid (sprzeda? przedp?acona) . W zamian otrzymujemy w?asny numer telefonu ( numer miejski ) , mo?liwo?? dzwonienia za przys?owiowe grosze przewa?nie ok 7gr minuta ( w zale?no?ci od operatora ) , darmowe rozmowy w sieci w której mamy wykupion? us?ug? , w wi?kszo?ci przypadków naliczanie sekundowe oraz dost?p do us?ug typu fax na email , skrzynka g?osowa , numery wewn?trzne , IVR.
Coraz cz??ciej ludzie korzystaj?cy z us?ug telefonii internetowej zaopatruj? si? w tzw. bramki VoIP , które pozwalaj? na pod??czenie tradycyjnego aparatu telefonicznego i cieszenie si? us?ug?
przy wy??czonym komputerze. Koszt zakupu najta?szej bramki to ok 200 z?.
Innym lecz dro?szym rozwi?zaniem jest zakup telefonu IP koszt aparatów to od ok 450 z? w gór? .
Najta?szym rozwi?zaniem jest zakup s?uchawki z mikrofonem któr? pod??czymy do komputera i instalacja oprogramowania dostarczonego przez dostawc? , jedyn? wad? takiego rozwi?zania jest to i? nasz komputer musi by? za??czony aby?my mogli odebra? lub wykona? po??czenie.
Bior?c pod uwag? koszty jakie trzeba ponie? u?ywaj?c tradycyjnego telefonu np TPSA to zakup bramki czy telefonu IP szybko nam si? zwróci gdy? u wi?kszo?ci szanuj?cych si?
operatorów VoIP nie ma ?adnych op?at abonamentowych. |
|
|
|
|
#Lu
Administrator

|
Wysłany: 2006-10-14, 10:19
|
|
|
| to ja co? od siebie dorzuc?, bo troche w temacie jestem. Otó? od jakiego? czasu TPSA reklamuje modem bezprzewodowy (oczywi?cie prosto z Francji) pod szumn? nazw? livebox. Urz?dzenie ma te? tak? zalet?, i? posiada mo?liwo?? pod??czenia telefonu i obs?ugi VoIP. Dzia?a mniej wi?cej jak miniaturowy komputer (bo OS liveboxa to miniaturowy... linux), wi?c pod??czamy telefon, zamawiamy us?ug? w TPSA i mamy telefoni? internetow?. To oczywi?cie do?? optymistyczny scenariusz, ale teoretycznie tak to wygl?da (a praktycznie to trzeba z TPSA troche powalczy?, ale moje boje z nimi to temat na osobn? dyskusj?.) |
|
|
+Quisto
Moderator

|
Wysłany: 2006-10-14, 13:15
|
|
|
| a ja to mam i dzia?a bardzo dobrze ;p a jakby kto? co? chcia?to mój tato pracuje w TPSA ;) |
|
|
#jankow
Active Team

|
Wysłany: 2006-10-14, 23:13
|
|
|
Wiesz Lu chc?c mie? VoIP wcale nie trzeba korzysta? z us?ug TPSA z czystym sumieniem mog?
poleci? us?ugi Firmy Nomadic oferta dost?pna jest na stronie http://www.ipfon.pl/ |
|
|
|
|
|
|